Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Μπαλίτσες μερέντας με επικάλυψη σοκολάτας.

Υλικά:

1 πακέτο μπισκότα βανίλιας ή περίπου 300 γρ.
160 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα + επιπλέον για γαρνίρισμα
180 γρ. μερέντα
225 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κ.σ κακάο
160 γρ λικέρ φουντούκι ή άλλο ποτό της αρεσκείας μας
250 γρ. κουβερτούρα

Αλέθω τα μπισκότα στο blender . Ρίχνω σε μπολ και προσθέτω τα φουντούκια, τη μερέντα, τη ζάχαρη, το κακάο, το λικέρ και ανακατεύω καλά. 




Πλάθω τη ζύμη σε μπαλάκια και τα απλώνω πάνω σε λαδόκολλα.




Λιώνω την κουβερτούρα σε μπέν μαρί και βουτάω μέσα τις μπάλες μέχρι να καλυφθούν. Απλώνω στη λαδόκολλα και πασπαλίζω με τριμμένο φουντούκι.





Βάζω στο ψυγείο να κρυώσουν. Διατηρώ στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου σε αεροστεγές κουτί για 2-4 εβδομάδες.


Μπισκότα με φυστικοβούτυρο.

Υλικά:

120 γρ. ανάλατο βούτυρο
225 γρ. φυστικοβούτυρο
1 μεγάλο αυγό
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
120 γρ. ζάχαρη καστανή
1/2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
1/4 κ.γ αλάτι
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτω το φυστικοβούτυρο. Ρίχνω το αυγό, τη βανίλια, το αλάτι και προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι. Βάζω τη ζύμη στο ψυγείο για 15 λεπτά. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 7 λεπτά.



Τάρτα σοκολάτα - καραμέλα με αλάτι.

Υλικά για τη ζύμη:

150 γρ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ αλάτι

Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτω τα αυγά. Προσθέτω το αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύω μέχρι να γίνει μια μαλακή αλλά σφιχτή ζύμη. Τυλίγω σε μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα. Αφού κρυώσει η ζύμη, αλευρώνω μια επιφάνεια και ανοίγω τη ζύμη μου σε δίσκο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από την ταρτιέρα μου. Τοποθετώ μέσα τη ζύμη, τρυπάω με ένα πηρούνι σε διάφορα μέρη, καλύπτω με λαδόκολλα και από πάνω ρίχνω φασόλια ή ρύζι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30 λεπτά.

Υλικά για την γέμιση καραμέλας:

225 γρ. ζάχαρη
90 γρ. βούτυρο ανάλατο
120 γρ. κρέμα γάλακτος 
1/4 κ.γ χοντρό αλάτι

Λιώνω τη ζάχαρη σε τηγάνι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα. Προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω να λιώσει. Ρίχνω την κρέμα γάλακτος στο μείγμα και ανακατεύω μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα και αποσύρω από τη φωτιά. Τέλος, προσθέτω το αλάτι. Βάζω την καραμέλα στην ζύμη τάρτας και αφήνω στο ψυγείο να κρυώσει λίγο η καραμέλα μου.

Υλικά για την σοκολάτα:

370 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα τεμαχισμένη
370 γρ. κρέμα γάλακτος 


Ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση, ρίχνω πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομογενοποιώ και αφήνω λίγο το μείγμα μου να κρυώσει. Ρίχνω τη σοκολάτα μου προσεχτικά πάνω από την καραμέλα και ξαναβάζω στο ψυγείο να κρυώσει.

Διακοσμώ με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης και χοντρό αλάτι.




Ρόφημα σοκολάτας με μέντα.

Υλικά για 4 κούπες:

450 ml πλήρες γάλα
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα τεμαχισμένη
2 κ.σ καστανή ζάχαρη ή μέλι
3 σφηνάκια λικέρ μέντας
225 γρ. κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή
σκόνη κακάο
4 χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά 

Ζεσταίνω το γάλα με τη ζάχαρη και μόλις πάρει βράση, αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύω μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και στη συνέχεια προσθέτω τα σφηνάκια μέντας. Σερβίρω σε κούπες, γαρνίρω με την κρέμα γάλακτος, το κακάο και διακοσμώ με ένα ζαχαρωτό.




Μπισκότα με τζίντζερ.

Υλικά:

600 γρ. αλεύρι
130 γρ. βούτυρο
2 αυγά
1/2 κ.γ σόδα
1/2 κ.γ μπέϊκιν πάουντερ
225 γρ. μαύρη ζάχαρη
225 γρ. μελάσα
2 κ.γ τζίντζερ σε σκόνη
2 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ τριμμένο γαρύφαλλο

Χτυπάω το βούτυρο και τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτω τα αυγά, τη μελάσα, τη σόδα, το μπέϊκιν, το τζίντζερ, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύω. Τυλίγω τη ζύμη με μεμβράνη και αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 12-15 λεπτά. Αφού κρυώσουν διακοσμώ με το γλάσο.

Υλικά για το γλάσο:

250 γρ. ζάχαρη άχνη
χυμό λεμόνι

Ανακατεύω τη ζάχαρη με το χυμό λεμόνι μέχρι να σχηματιστεί μια παχιά πάστα και γλασάρω τα μπισκότα μου.





Βασιλόπιτα μπισκότο.

Υλικά:

350 γρ. βούτυρο φρέσκο
120 γρ. ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού
2 βανίλιες
25 γρ. μαστίχα σκόνη
15 γρ. μαχλέπι
3 αυγά
135 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. λικέρ πορτοκάλι
750 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. χοντροκομμένα καρύδια
100 γρ. σταφίδες

Ανακατεύω το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτω τα αυγά και την κρέμα γάλακτος. Στη συνέχεια προσθέτω το ξύσμα, το λικέρ, τη μαστίχα, το μαχλέπι, τα καρύδια με τις σταφίδες τέλος το αλεύρι και ανακατεύω καλά. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για μία ώρα περίπου.




Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Τούρτα κάστανο με σοκολάτα.

Υλικά για τη βάση:

125 γρ. καβουρδισμένη αμυγδαλόψιχα
100 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. ασπράδια
50 γρ. κρέμα γάλακτος
10 γρ. κορν φλάουερ
50 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη

Λιώνω την κουβερτούρα σε μπέν μαρί. Ανακατεύω όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και προσθέτω την κουβερτούρα. Απλώνω το μείγμα σε λαδόκολλα μέσα σε τσέρκι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 15 λεπτά.

Υλικά για την κρέμα κάστανο:

500 γρ. κρέμα κάστανο
1 φύλλο ζελατίνης ( το μουσκεύω σε κρύο νερό)
100 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. κρέμα γάλακτος
30 γρ. ρούμι
200 γρ. μαρόν γλασέ ψιλοκομμένα



Ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος και αφού πάρει βράση, τη ρίχνω πάνω από την κουβερτούρα. Ομογενοποιώ και προσθέτω τη ζελατίνη αφού την έχω στύψει καλά. Αφήνω λίγο το μείγμα μου να κρυώσει και προσθέτω την κρέμα κάστανο, το ρούμι και τα μισά μαρόν γλασέ.

Υλικά για το γλάσο:

150 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ μέλι

Ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος και αφού πάρει βράση, ρίχνω πάνω από την κουβερτούρα, προσθέτω το μέλι και ομογενοποιώ καλά.

Συναρμολόγηση της τούρτας:

Βάζω τη βάση μου σε πιατέλα και γεμίζω με την κρέμα κάστανο. Καλύπτω την επιφάνεια με τα υπόλοιπα μαρόν γλασέ και αφήνω να κρυώσει για 2 ώρες. Ξεφορμάρω την τούρτα από το τσέρκι και καλύπτω με το γλάσο σοκολάτας.





Κέικ μανταρίνι.

Υλικά:

5 μανταρίνια κλημεντίνες (περίπου 370 γρ.)
5 αυγά
225 γρ. ζάχαρη + 2 κ.σ επιπλέον
530 γρ. αμυγδαλόσκονη
1 κ.γ μπέϊκιν πάουντερ
ξύσμα μανταρίνι
2 βανίλιες


Βράζω τα μανταρίνια για 1 ώρα και τα αφήνω να κρυώσουν. Ξεφλουδίζω τα μανταρίνια και τη σάρκα τη βάζω στο blender με τις 2 κουταλιές ζάχαρη να γίνει πουρές. Σε μπολ χτυπάω τη ζάχαρη με τα αυγά, προσθέτω την αμυγδαλόσκονη, το ξύσμα, τις βανίλιες, το μπέϊκιν και ανακατεύω. Τέλος, ρίχνω τον πουρέ από τα μανταρίνια. Βουτυρώνω μια φόρμα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 190C. 





Βασιλόπιτα κέικ

Υλικά:

250 γρ. βούτυρο μαλακό
250 γρ. ζάχαρη
6 αυγά ( τα ασπράδια μαρέγκα)
250 γρ. αλεύρι μαλακό
2 κ.γ μπέϊκιν πάουντερ
150 γρ. αμυγδαλόσκονη
2 βανίλιες
ξύσμα πορτοκάλι


Χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτω έναν έναν τους κρόκους. Προσθέτω τις βανίλιες, το μπέϊκιν, την αμυγδαλόσκονη και το ξύσμα και ανακατεύω. Τέλος, προσθέτω εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ. Βουτυρώνω μια φόρμα και βάζω το μείγμα μου, ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 45 λεπτά. 

Υλικά για το γλάσο:

250 γρ. άχνη ζάχαρη
2 κ.σ χυμό λεμόνι (μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο)
2 βανίλιες
1 ασπράδι
Χρώμα ζαχαροπλαστικής

Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει το μείγμα μου λείο και ομοιογενές.


Μελομακάρονα.

Υλικά:

400 γρ. χυμό πορτοκάλι
530 γρ. καλαμποκέλαιο
1200 γρ. αλεύρι μαλακό
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ αμμωνία
1/2 κ.γ σόδα
1/2 κ.γ κανέλλα 
1/2 κ.γ γαρύφαλλο
50 γρ. φυτίνη
ξύσμα πορτοκάλι


Ετοιμάζω πρώτα το σιρόπι και το αφήνω να κρυώσει.
Ανακατεύω το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη και προσθέτω τη φυτίνη, το ξύσμα, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και την αμμωνία. Σε ποτήρι ανακατεύω το χυμό πορτοκάλι με τη σόδα και τα ρίχνω στο μείγμα ανακατεύοντας καλά. Τέλος, προσθέτω το αλεύρι. Πλάθω τα μελομακάρονα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 25 λεπτά. Όπως είναι καυτά από το φούρνο, τα ρίχνω στο σιρόπι και στη συνέχεια τα πασπαλίζω με χοντροκομμένα καρύδια και μέλι.


Υλικά για το σιρόπι:

500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλλας
100 γρ. μέλι
1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο.

Βράζω όλα τα υλικά μαζί και αφού πάρει μια βράση το σιρόπι το αφήνω για 5 λεπτά και κατεβάζω από τη φωτιά.




Κουραμπιέδες της γιαγιάς.

Η συνταγή της γιαγιάς μου για τέλειους κουραμπιέδες!!!

Υλικά:

600 γρ. βούτυρο γάλακτος
1.250 γρ. αλεύρι μαλακό
300 γρ. αμύγδαλο χοντροκομμένο και καβουρδισμένο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
1/2 κ.γ μπέϊκιν πάουντερ
Άχνη για το πασπάλισμα και ροδόνερο


Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσουν καλά. Προσθέτω το αλεύρι, τη βανίλια, το μπέϊκιν και ανακατεύω μέχρι να γίνει λεία ζύμη. Τέλος, ρίχνω τα αμύγδαλα, ανακατεύω και πλάθω τους κουραμπιέδες. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 30 λεπτά. Ψεκάζω με το ροδόνερο όσο είναι ζεστοί και πασπαλίζω με τη ζάχαρη άχνη. 



Χριστουγεννιάτικες συνταγές!!!!

Σε ένα μήνα περίπου έρχονται τα Χριστούγεννα. Καιρός να φτιάξουμε συνταγές που θα μας βάλουν από τώρα στο κλίμα των εορτών... Χριστουγεννιάτικες γεύσεις από σήμερα και αρχίζουμε να μετράμε αντίστροφα....




Ρόφημα λευκής σοκολάτας.

Υλικά για 2-3 μερίδες:

450 ml γάλα πλήρες
250 ml κρέμα γάλακτος
180 γρ. λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη
1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας
Σαντιγί και χρωματιστή τρούφα για διακόσμηση.

Ζεσταίνω σε μεσαία φωτιά όλα τα υλικά και ανακατεύω μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα. Σερβίρω σε κούπες και διακοσμώ με τη σαντιγί και την τρούφα.


Κέικ σοκολάτας με μέλι.

Υλικά:

80 γρ. ζάχαρη καστανή
225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρ. μέλι
2 αυγά
360 γρ. αλεύρι
1 κ.γ σόδα
1 κ.σ κακάο
150 γρ. κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος τεμαχισμένη
225 γρ. ζεστό γάλα

Λιώνω τη σοκολάτα σε μπέν μαρί. Στο μίξερ χτυπάω τη ζάχαρη με το βούτυρο, προσθέτω τα αυγά και στη συνέχεια το μέλι, το κακάο, τη σόδα και το αλεύρι. Προσθέτω τη λιωμένη κουβερτούρα και ομογενοποιώ. Ρίχνω προσεχτικά το ζεστό γάλα και ανακατεύω. Η ζύμη μου θα είναι κάπως υγρή και όχι πολύ στερεή. Βάζω σε αντικολλητική φόρμα ή σε βουτυρωμένη και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 1 ώρα - 1 και 15 λεπτά. (Αν μου περισσέψει ζύμη, μπορώ να φτιάξω cupcakes). 

Υλικά για το γλάσο:

60 γρ. γάλα
60 γρ. μέλι
170 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη
180 γρ. ζάχαρη άχνη

Βάζω το γάλα και το μέλι να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, αφαιρώ από τη φωτιά, ρίχνω την κουβερτούρα και ανακατεύω καλά να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτω την άχνη και ομογενοποιώ. Γλασάρω το κέικ μου όταν έχει κρυώσει τελείως. 



Πολύχρωμα ρολομπισκότα.

Υλικά:

450 γρ. αλεύρι
1/2 κ.γ μπέϊκιν πάουντερ
1/4 κ.γ αλάτι
160 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
285 γρ. ανάλατο βούτυρο
3 βανίλιες
1/2 κ.γ εκχύλισμα φράουλας ή άλλο της αρεσκείας μας
1 κ.σ κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
2 κ.σ αλεύρι
300 γρ. πολύχρωμη τρούφα ή άλλη γαρνιτούρα της αρεσκείας μας


Ανακατεύω το βούτυρο με τις ζάχαρες και προσθέτω το αλεύρι, το μπέϊκιν, το αλάτι και τη βανίλια μέχρι να γίνει η ζύμη μου λεία και σφιχτή. Την χωρίζω σε 2 ίσα μέρη. Το ένα μέρος το ανακατεύω με το εκχύλισμα, το χρώμα και τις 2 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύω καλά. Βάζω τις ζύμες ξεχωριστά ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολλας και τα ανοίγω με τον πλάστη σε ορθογώνια. Τα βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον να παγώσουν. 



Στη λευκή ζύμη μου με ένα πινελάκι βάζω λίγο νερό και προσεχτικά βάζω τη χρωματιστή μου ζύμη επάνω και κολλάω με τα δάχτυλα για να φύγει ο αέρας. Με ένα μαχαιράκι κόβω τις άκρες για να γίνει ομοιόμορφο. Τυλίγω τη ζύμη μου προσεχτικά σε ρολό. Βάζω τις πολύχρωμες τρούφες σε ένα δισκάκι και από πάνω βάζω το ρολό μου και πασπαλίζω να καλυφθεί από την τρούφα. Προσεχτικά το μεταφέρω σε μεμβράνη και βάζω στην κατάψυξη για 3 ώρες τουλάχιστον πριν το κόψω. (Η ζύμη μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη μέχρι 2 μήνες.)




Για να τα ψήσω, κόβω προσεχτικά με ένα μαχαίρι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 15 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια από τα μπισκότα μου να μην γυαλίζει και να αρχίσει να χρυσίζει.



Στρουμφο-cupcakes!!!

Υλικά για 20 - 30 cupcakes:

450 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
1 κ.σ κακάο
3 κ.σ μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής
550 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι
225 γρ. ξινόγαλα
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ ξύδι άσπρο


Στο μίξερ χτυπάω τη ζάχαρη με το βούτυρο να αφρατέψουν και προσθέτω ένα ένα τα αυγά. Ανακατεύω το κακάο με το χρώμα ζαχαροπλαστικής να γίνει μια μαλακή πάστα και την προσθέτω στο μείγμα, ανακατεύοντας καλά. Προσθέτω τη βανίλια, το αλάτι, το ξινόγαλα και το αλεύρι κοσκινισμένο, ανακατεύω και τέλος, βάζω το ξύδι σε ποτηράκι, ρίχνω μέσα τη σόδα και τα ρίχνω στο μείγμα. Βάζω το μείγμα σε θήκες για cupcakes και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 25-30 λεπτά.


 Υλικά για το γλάσο:

450 γρ. τυρί κρέμα
225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
700 γρ. ζάχαρη άχνη

Ανακατεύω το τυρί με το βούτυρο να μαλακώσουν, προσθέτω τη βανίλια και σιγά σιγά τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και μαλακό γλάσο. Βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα και διακοσμώ τα cupcakes όταν είναι κρύα.




Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ανάποδο κέικ μπανάνας.

Υλικά:

2 ώριμες μπανάνες
160 γρ. καστανή ζάχαρη 
90 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
340 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ. καλαμποκέλαιο
2 αυγά
120 γρ. ξινόγαλα
2 βανίλιες


Ανακατεύω το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη και το απλώνω στη βάση από τη φόρμα. Κόβω τις μπανάνες στη μέση και ύστερα κατά μήκος και τις βάζω πάνω από το μείγμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Στο μίξερ χτυπάω την κρυσταλλική ζάχαρη με το καλαμποκέλαιο, προσθέτω τα αυγά και στη συνέχεια τη βανίλια και το αλεύρι. Ρίχνω το μείγμα πάνω από τις μπανάνες και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 30-35 λεπτά. Αφήνω να κρυώσει και βγάζω από τη φόρμα το κέικ.




Τούρτα σοκολάτας με dulce de leche.

Υλικά για το παντεσπάνι:

900 γρ. αλεύρι
2 κ.γ μπέϊκιν πάουντερ
1 1/2 κ.γ σόδα
1 πρέζα αλάτι
225 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας
4 αυγά
450 γρ. σαντιγί σε παχύρρευστη μορφή






Στο μίξερ χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτω ένα ένα τα αυγά και ανακατεύω καλά. Προσθέτω κοσκινισμένο το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και το μπέϊκιν. Προσθέτω τη σαντιγί και ανακατεύω απαλά με μαρίζ. Χωρίζω το μείγμα και το βάζω σε 2 βουτυρωμένα ταψάκια ίδιας διαμέτρου και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά στους 180C. 





Αφού κρυώσουν καλά τα παντεσπάνια μου, τα κόβω στη μέση με ένα μεγάλο μαχαίρι έτσι ώστε να έχω 4 δίσκους παντεσπάνι.


Υλικά για τη γέμιση:

500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα τεμαχισμένη
750 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
180 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρ. γάλα
1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας
1500 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. dulce de leche*

Λιώνω την κουβερτούρα σε μπέν μαρί και αφήνω να κρυώσει λίγο. Στο μίξερ χτυπάω το τυρί κρέμα, το βούτυρο, τη βανίλια, το γάλα και σταδιακά προσθέτω τη ζάχαρη άχνη.  Από το μείγμα παίρνω περίπου το μισό και λίγο λιγότερο και το ανακατεύω με το dulce de leche. Στο υπόλοιπο μείγμα ρίχνω την λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύω. 





Σε πιατέλα τοποθετώ ένα παντεσπάνι και γεμίζω με λίγη από την κρέμα με το dulce de leche. Βάζω το άλλο παντεσπάνι και γεμίζω με την κρέμα κουβερτούρας. Συνεχίζω το ίδιο και στα υπόλοιπα παντεσπάνια και τέλος γλασάρω την τούρτα με την υπόλοιπη κρέμα κουβερτούρας.





* Για να φτιάξω dulce de leche, βάζω σε κατσαρόλα 1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα - προσέχω να είναι στο πλάι και όχι όρθιο - και το καλύπτω με νερό. Βράζω σε χαμηλή φωτιά για περίπου 4 ώρες. Συμπληρώνω με νερό όποτε χρειάζεται.

Cupcakes με καρότο και τζίντζερ.

Υλικά για τα cupcakes:

158 γρ. ψιλοκομμένα καβουρδισμένα pecans ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας μας
225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ σόδα
1/4 γ.γ αλάτι
1/2 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ γαρύφαλλο 
225 γρ. ζάχαρη
225 γρ, πουρέ μήλο
60 γρ. καλαμποκέλαιο
2 αυγά
340 γρ. καρότα τριμμένα
150 γρ. σταφίδα ξανθή
1 κ.σ τριμμένο φρέσκο τζίντζερ





Σε μπολ ανακατεύω τη ζάχαρη, τον πουρέ μήλου και  το καλαμποκέλαιο να ομογενοποιηθούν. Προσθέτω ένα ένα τα αυγά και ανακατεύω. Κοσκινίζω το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο και προσθέτω σταδιακά στο μείγμα. Τέλος, προσθέτω το καρότο, τις σταφίδες και το τζίντζερ και ανακατεύω.  Βάζω το μείγμα σε θήκες για cupcakes και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 18-22 λεπτά στους 180C. 






Υλικά για το γλάσο:

120 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
370 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κ.γ σιρόπι σφένδαμου (προαιρετικό)
370 γρ. ζάχαρη άχνη


Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με το τυρί κρέμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτω τη βανίλια, το σιρόπι και σταδιακά τη ζάχαρη και ανακατεύω μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα. Αν το μείγμα μου αραιώσει στο ψυγείο, προσθέτω λίγη άχνη μέχρι να έρθει στην επιθυμητή υφή. Γαρνίρω τα cupcake μου όταν είναι κρύα.




Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικα cheesecake cookies.

Υλικά για τα cookies:

250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κ.γ αλάτι
15 γρ. κακάο
113 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
240 γρ. ξινόγαλα
2 κ.γ κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
1 κ.γ άσπρο ξύδι


Χτυπάω τη ζάχαρη με το βούτυρο να αφρατέψουν,ρίχνω ένα ένα τα αυγά, προσθέτω το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύδι. Ανακατεύω το χρώμα με το ξινόγαλα και προσθέτω στο μείγμα. Τέλος, ρίχνω το κακάο και το αλεύρι και ανακατεύω καλά. Βάζω τη ζύμη στο ψυγείο για 2 ώρες να κρυώσει.


Υλικά για τη γέμιση cheesecake:

115 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας


Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Με ένα κουτάλι παίρνω λίγη ζύμη και βάζω κουταλιές σε ένα πιάτο και στη συνέχεια βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες.



Αφού κρυώσει η ζύμη και η γέμιση, φτιάχνω τα μπισκότα μου. Παίρνω περίπου μισή κουταλιά της σούπας ζύμη για τα cookies, την κάνω μπαλάκι στο χέρι μου και την ανοίγω ελαφρά στο κέντρο, παίρνω λίγη από τη γέμιση cheesecake, τη βάζω στο cookie μου και διπλώνω ξανά. Βάζω σε ταψί με λαδόκολλα. Προσέχω να βάζω 3 με 4 cookies μόνο γιατί απλώνουν. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 11 λεπτά στους 180C. Αφού τα βγάλω από το φούρνο, αφήνω για 5 στο ταψί να σταθεροποιηθούν λίγο, μεταφέρω σε σχάρα και αφήνω να κρυώσουν τελείως.





Υλικά για το γλάσο λευκής σοκολάτας:

340 γρ. λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη

Λιώνω την κουβερτούρα σε μπέν μαρί. Διακοσμώ όταν τα cookies μου έχουν κρυώσει.


* Αν δεν καταναλωθούν αμέσως τα cookies, μπορώ να τα διατηρήσω στο ψυγείο






Fudge με merenda και ανθό αλατιού.

Υλικά:

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
225 γρ. σταγόνες κουβερτούρας
225 γρ. merenda
50 γρ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.σ ανθό αλατιού


Ανακατεύω σε γυάλινο ή ανοξείδωτο μπολ το ζαχαρούχο γάλα , το εκχύλισμα βανίλιας, τις σταγόνες κουβερτούρας, τη merenda & το βούτυρο και τα βάζω σε μπέν μαρί, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα. 





Αφού λιώσει η κουβερτούρα και ομογενοποιηθούν τα υλικά, βάζω το μείγμα σε φόρμα ή ταψάκι που έχω πριν βουτυρώσει ή στρώσει με λαδόκολλα, στρώνω την επιφάνεια και πασπαλίζω με τον ανθό αλατιού. 



Βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες να παγώσει το μείγμα. Αφού κρυώσει, βγάζω το fudge μου και κόβω σε τετράγωνα κομμάτια με μαχαίρι που πριν έχω βρέξει για να μην κολλάει πάνω στο γλυκό μου.






Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Μπισκότα με λευκή σοκολάτα.

Υλικά:

450 γρ. αλεύρι
177 γρ. κακάο 
1 κ.γ σόδα
1 πρέζα αλάτι
3 μεγάλα αυγά
225 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ καφέ espresso σκόνη
1 κ.γ άρωμα πικραμύγδαλο ή άλλο άρωμα της αρεσκείας μας
225 γρ. λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη
Θα χρειαστώ 1 αυγό και 2 κ.σ καστανή ζάχαρη για να επαλείψω τα μπισκότα.



Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτω τον καφέ , τη βανίλια και το άρωμα. Προσθέτω το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το αλάτι και ανακατεύω. Τέλος ρίχνω και την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ενώνω με τη ζύμη.




Χωρίζω τη ζύμη σε 2 μέρη, απλώνω λίγο αλεύρι σε μια επιφάνεια και  κάνω μπαστουνάκια τη ζύμη. Απλώνω πάνω σε λαδόκολλα ή άλλη αντικολλητική επιφάνεια και την ανοίγω λίγο. Χτυπάω το εναπομείναν αυγό και με πινελάκι περνάω πάνω από τις ζύμες μου. Πασπαλίζω με την κρυσταλλική ζάχαρη. 



Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 25 λεπτά. Αφήνω 15 λεπτά να κρυώσει η ζύμη και κόβω με  μαχαίρι για ψωμί διαγώνια σε μπισκότα με πάχος 2 περίπου εκατοστά. 


Ξανά βάζω τα μπισκότα στο φούρνο και ψήνω για 20 ακόμα λεπτά. Αφού ψηθούν αφήνω να τελειώσουν τελείως και διατηρώ σε αεροστεγές κουτί.






Μπάρες με φυστίκια και μπισκότο.

Υλικά για τη βάση:

5 κ.σ βούτυρο λιωμένο
2/3 κούπας ανάλατα φυστίκια Αιγίνης
1 κούπα μπισκότα Digestive 
1/4 κούπας ζάχαρη
ξύσμα από 3 lime

Στο blender χτυπάω τα μπισκότα, τα φυστίκια, τη ζάχαρη και το ξύσμα. Ανακατεύω το μείγμα με το λιωμένο βούτυρο. Σε ταψάκι στρώνω λαδόκολλα και απλώνω το μείγμα. Ψήνω στους 180C για 8-12 λεπτά και αφήνω να κρυώσει τελείως .


Παράλληλα φτιάχνω τη γέμιση.

Υλικά για τη γέμιση:

2 κρόκοι αυγών
1 3/4 κούπας ζαχαρούχο γάλα
1/2 κούπας φρέσκο χυμό lime
ξύσμα από 1 lime




Σε μπολ ανακατεύω τους κρόκους με το ζαχαρούχο γάλα, προσθέτω το χυμό, το ξύσμα και ανακατεύω μέχρι να γίνει λεία κρέμα. Ρίχνω την κρέμα πάνω από την παγωμένη βάση και ψήνω για 15 λεπτά στους 180C. Παγώνω για 1 ώρα. Ξεφορμάρω το γλυκό και κόβω σε μπάρες με μεγάλο μαχαίρι. Αποθηκεύω στο ψυγείο αφού πρώτα τυλίξω τις μπάρες με μεμβράνη.






Brownie cake με καραμελωμένα φυστίκια.

Υλικά:

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ σόδα
1/4 κ.γ αλάτι
1 κούπα βούτυρο ανάλατο
1/3 κούπας κουβερτούρα τεμαχισμένη
3 αυγά
1/2 κούπα ζάχαρη καστανή
1/4 κούπας ζάχαρη κρυσταλλική
3 κ.σ γλυκόζη
1/2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κ.γ άρωμα καφέ ή άρωμα της προτίμησής μας
1 κ.γ καφέ espresso




Λιώνω την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπέν μαρί. Σε μπολ χτυπάω τ΄αυγά με τη ζάχαρη, προσθέτω τη γλυκόζη, τη βανίλια, τον καφέ και το άρωμα και ανακατεύω καλά. Προσθέτω σιγά σιγά τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύω απαλά με μαρίζ. Κοσκινίζω το αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι και τα ενσωματώνω στο μείγμα. Βάζω λαδόκολλα σε φόρμα, πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα και ρίχνω το μείγμα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40-45 λεπτά. 




Αφήνω το brownie cake να κρυώσει και ετοιμάζω τη γαρνιτούρα.

Υλικά για τη γαρνιτούρα:

2 κούπες ζάχαρη
1/2 κούπας νερό
1 1/2 κ.σ γλυκόζη
2/3 κούπας κρέμα γάλακτος
2 κ.σ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κούπες αλμυρά φυστίκια

Βράζω τη ζάχαρη μαζί με το νερό και τη γλυκόζη σε σιρόπι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να σκουρύνει η καραμέλα.






Χαμηλώνω τη φωτιά και ρίχνω προσεχτικά την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Ανακατεύω καλά, αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τα φυστίκια. Βγάζω το brownie cake από τη φόρμα, βάζω σε πιατέλα και γλασάρω με τα καραμελωμένα φυστίκια.



Cookies με ρικότα και λεμόνι.

Υλικά:

2 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ μπέϊκιν πάουντερ
1 κ.γ αλάτι
1/2 κούπα  ανάλατο βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη
2 αυγά
1 κεσεδάκι τυρί ρικότα 
3 κ.σ χυμό λεμόνι
ξύσμα από 2 λεμόνια

Στο μίξερ χτυπάω το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτω ένα ένα τ' αυγά και στη συνέχεια το τυρί, το χυμό και το ξύσμα. Κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το μπέϊκιν και το αλάτι και τα προσθέτω στο μείγμα ανακατεύοντας καλά. Βάζω σε αντικολλητικό χαρτί ή σε αντικολλητική επιφάνεια κουταλιές από τη ζύμη και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 15 λεπτά (όταν ροδίσουν οι άκρες από τα cookies, είναι έτοιμα). Βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσουν για 20 λεπτά.




Ετοιμάζω το γλάσο όσο κρυώνουν τα cookies μου.

Υλικά για το γλάσο:

1 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
3 κ.σ χυμό λεμόνι
ξύσμα από 2 λεμόνια

Ανακατεύω τη ζάχαρη , το χυμό και το ξύσμα να γίνουν πηχτό γλάσο και διακοσμώ τα Cookies. Αφήνω να σκληρύνει  το γλάσο πάνω στα cookies τουλάχιστον 2 ώρες.